Whisky

Teeling 21 Y Sauternes Finish batch 3

Teeling distillery is een nieuwe Ierse distiller, die als merknaam verscheen omstreeks 2012. De eigen nieuwe distileerderij begon de productie in 2015. Dus is het nogal raar dat er 21 jarige Teeling wordt verkocht, maar dat heeft een reden. De cooley distillery was tot 2011 namelijk eigendom van de Teeling familie, die het toen aan Jim Bean verkocht en daarna met iets nieuws begonnen. Maar ze hadden wel nog een deel oude stock kunnen houden. Daarom konden ze al Teeling uitbrengen lang voor het nieuwe distillaat klaar zal zijn.

Lees meer: Teeling 21 Y Sauternes Finish batch 3

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Kinzig Number 5 select

We blijven nog even in wat we voor whisky verstaan over 'het buitenland' en nemen een kijkje in Duitsland. Met de nodige reserve, want de Slyrs die we eerder 'mochten' proeven blonk vooral uit in slechte smaak. Denk hollandse en duitse dronken toeristen die samen Schlagers brullen. Maar een nieuwe whisky, een nieuwe kans ...

Lees meer: Kinzig Number 5 select

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Amrut Portonova

Amrut is een typische hit-or miss distileerder. Er zitten erg lekkere bottelingen tussen, maar ook enkele absolute miskleumen. Het agressief en snelrijpend Indisch Klimaat zal daar allicht wel voor iets tussen zitten. Toen we een sample kregen van deze port finish waren we op zijn minst achterdochtig, op de Talisker Port Ruighe na hadden port finishes ons nog niet echt kunnen overtuigen. Maar we begonnen eraan met een open mindset...

Lees meer: Amrut Portonova

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Cooley 22 Y SMWS 118.3

Zoals velen onder jullie weten zet de Scotch Malt Whisky Society de naam van de distileerderij niet op de fles. Maar gelukkig geven ze wel gewoon een handige lijst met codes, met een cijfer voor en na het puntje. In dit geval zegt de code 118.3 ons het volgende: 118 Staat voor Cooley (peated), de 3 wijst er op dat het de derde SMWS botteling is van deze distileerderij. Oude Cooley dus zijn de verwachtingen hoog.

Lees meer: Cooley 22 Y SMWS 118.3

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Glenlivet founder's reserve

Glenlivet lanceerde eind 2014 de Founder's reserve als opvolger van de 12-jarige. Lees: ze hebben problemen om aan stock op leeftijd te geraken. Volgens hen was de smaak nochtans beter, en zouden mensen whisky op hun smaak moeten beoordelen in plaats van op leeftijd. Geen probleem, dan doen we dat bij deze ...

Lees meer: Glenlivet founder's reserve

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Inchmurrin 12 Y ob

Vandaag bespreken we de Inchmurrin 12, een officiële botteling waarvan de verpakking recent een facelift mocht ondergaan. Iets wat we de laatste tijd wel meer zien bij whisky core ranges, de marketing boys moeten tenslotte ook hun loon kunnen verantwoorden. Trouwens, bij beproefd doen we vrolijk mee, daarom de nieuwe look van de site.

Lees meer: Inchmurrin 12 Y ob

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Hibiki 12

De whisky: Hibiki 12 blended whisky
Uitgebracht door: Suntory (officiële botteling)
Jaar op fles: 2014
Alcoholpercentage: 43 %

Samen voor u geproefd door Dave, Jürgen en Werner

Neus:
Appel, peer, gedroogd fruit, peper, munt, mineralen, aardbei, marsepein, rook, granen

Smaak:
Appel, peer, aardbei, banaan, marsepein

Nadronk:
Aardbei, marsepein, peper, appel, peer, munt

Opmerkingen:
First things first. Dit is een lekkere whisky. Niet bepaald supercomplex, maar een mooie balans, diepgang en fruitigheid. Lekker, maar niks abnormaal speciaal.

Lekker dus, maar al helemaal niet wat de hype doet geloven. En wat meer is, nog niet in de buurt van wat hij 'zou moeten zijn' in verhouding met de prijs die men er tegenwoordig voor durft vragen. Een 'door de weekse' Glenlivet 18 of Glenfiddich 15 kan hier moeiteloos naast staan, en die zijn meer correct van prijs. Wat deze trouwens oorspronkelijk ook was trouwens, maar hype doet soms iets met whisky.

Als je weet dat men hier online tegenwoordig meer dan 200 euro voor durft vragen zijn er onfatsoenlijk betere opties voor die prijs te vinden. Maar bon, de hypekiekens doen maar, zolang ze maar wegblijven van wat écht onweerstaanbaar lekker is.

Doet ons denken aan:
Eiji Kawashima: Degelijke japanner, maar op een gegeven moment zwaar overroepen. Viel toch beetje door de mand in Europa.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Ben Nevis 18 Y v 1996 The whisky agency & The Nectar

De whisky: Ben Nevis 18 Y vintage 1996
Uitgebracht door: The Whisky Agency & The Nectar
Jaar op fles: 2015
Alcoholpercentage: 52,7 %

Samen voor u geproefd door Dave, Jürgen en Werner

Neus:
Romig met appel, peer, olijfolie, amandelolie, zout, framboos en kruisbes

Smaak:
Romig mondgevoel, zout, peper, appel, peer, olijf, amandel en citrus

Nadronk:
Peper, zout, amandel, citrus, framboos, olijf, kruisbes, walnoot.

Opmerkingen:
Dit is erg lekker, met veel diepgang. Niet moeilijk, maar toch anders. Toegankelijk maar met erg veel voor de gevordere proever.

Ben Nevis is niet zo bekend en je vindt er niet super veel bottelingen van, maar we mochten er de laatste tijd toch al een paar erg goeie proeven. We denken hier onder meer aan de officiele single cask die we pas nog plaatsen op de site, maar ook aan een pareltje met een hoek af van liquid treasures en de botteling die the whisky mercenary selecteerde voor whisky troef. 

Die laatste lijkt ons trouwens een zustervat van deze. In elk geval zal het wel geen toeval zijn dat al deze 4 lekkere single casks van het vintage jaar 1996 afkomstig zijn. Om maar te onderstrepen dat vintage wel degelijk ook bij whisky een indicatie van kwaliteit kan zijn. (Als de rijping één en ander niet verknoeide natuurlijk)

Doet ons denken aan:
Jan Bakelants: Ne coureur, maar ene met véél inhoud.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Amrut peated

De whisky: Amrut peated
Uitgebracht door: Officiële botteling
Jaar op fles: 2015
Alcoholpercentage: 46 %

Samen voor u geproefd door Dave, Jürgen en Werner

Neus:
Zoete turf, zilt, munt, pekel, koriander, cognac, rozijn,  banaan

Smaak:
Turf, rozijn, appel, peer, speculaas, koekjes

Nadronk:
Turf, munt, rozijn, gember, peper

Opmerkingen:
Lekker zonder meer, niet super complex maar een goeie doordrinker die gebalanceerd binnenloopt.

We hadden onze reservaties voor we deze proefden. Amrut is gewoonlijk erop of eronder, oftewel goed oftewel niet zo denderend. We hadden al eerder de peated op cask strength geproefd en vonden dat maar niks. Bovendien loopt Jim Murray erg hoog op met deze, en dat doet bij ons ook al alarmsignalen afgaan.

Gelukkig viel deze behoorlijk mee. Niet dat hij zo super is dan Jim ons moest zeggen van zijn gulle sponsors, maar het blijft een leuke doordrinker en een alternatief voor Islay Turf dat lekker binnenloopt.

Doet ons denken aan:
Kunal Nayyar: Goed verteerbaar in de big bang theory.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Arran 18 Y vintage 1997 the ambassador's dram

De whisky: Arran 18 Y vintage 1997 'the ambassador's dram'
Uitgebracht door: Officiële botteling voor Jan Vissers (single malt whisky shop)
Jaar op fles: 2015
Alcoholpercentage: 51,3 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Vanille, appel, peer, banaan, kiwi, ananas, passievrucht, amandel, gom (lijm van postzegels), turks fruit, bakkersgelei (afdekgelei)

Smaak:
Vanille, appel, peer, banaan, kiwi, ananas, passievrucht

Nadronk:
Vanille, kiwi, appel, peer, peper, banaan, ananas, passievrucht.

Opmerkingen:
Erg lekker, met krachtige fruittoetsen. Zowel inheems als tropisch. Of vanuit Schots standpunt: allemaal tropisch (dixit Mark Watt). Vol, met een lange finish en een bijna stroperige (lekkere) neus.

Arran is zowieso erg goed bezig, maar de eerste editie van de ambassador's dram was erg spectaculair. Daarom kozen ze in samenspraak met Jan dit keer voor een ander profiel. De sherry van vorige keer zou immers in zijn veld erg moeilijk te overtreffen zijn.

Resultaat is een prachtige fruitige bourbonrijping die opnieuw bewijst dat de Arran spirit erg veelzijdig is en elke rijping even goed aankan. We vinden dan ook zelden een arran die we wat minder vinden, vreemd genoeg was de laatste die tegenviel één van de meest gewilde en gehypte arrans. Om maar te zeggen: concentrate on taste guys :)

Doet ons denken aan:
Adam Clayton: Veelzijdig en met erg veel diepgang. Het is tenslotte een bassist.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Subcategorieën