Whisky

Clynelish 14 Y vintage 2001 Gordon & McPhail Cask Strength

De laatste paar jaren heb je van ons vooral besprekingen gezien van Clynelish bouwjaar 1997. Niet verwonderlijk, want er was duidelijk iets magisch aan de hand in de highlands distileerderij tijdens dat jaar. We denken bijvoorbeeld nog steeds met veel plezier terug aan onze eigen versie voor beproefd geselecteerd door Jurgen Vromans. Maar Clynelish is meer dat één jaar: tijd om eens een ander jaartal onder de loupe te nemen... voor de ze installatie weer kuisen.

Lees meer: Clynelish 14 Y vintage 2001 Gordon & McPhail Cask Strength

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Glenlossie 1997 Gordon & McPhail Connoisseurs choice

Betaalbare single malt. Het lijkt zo stilaan de heilige graal te worden. (Spreek voor de gein 'heilige graal' eens uit op zijn westvlaams ...) Vroeger kon je nog rekenen op de independents, maar ook zij krijgen hun vaten aan minder gunstige prijzen en doen/moeten mee met de prijsverhogingen. Alleen Gordon & McPhail met de eigen warehouses en immense voorraden heeft daar voorlopig nog iets minder last van. Niet dat ze niet meedoen met de prijsstijgingen, ze willen tenslotte ook een graantje meepikken. Maar al bij al blijft het voorlopig nog binnen de perken.

Lees meer: Glenlossie 1997 Gordon & McPhail Connoisseurs choice

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Tomatin vintage 2005 single cask for whisky live Spa 2016

Whisky live is eigenlijk geen festival op zich, maar een reeks festivals over heel de wereld. Het wordt georganiseerd door het internationaal gerenomeerde Whisky Magazine en is absoluut de moeite om een keertje te bezoeken. In Parijs bijvoorbeeld, maar ook de Belgische editie die elk jaar in Spa georganiseerd wordt is ten zeerste aan te raden. En natuurlijk zijn er ook de obligatoire festivalbottelingen ...

Lees meer: Tomatin vintage 2005 single cask for whisky live Spa 2016

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS
PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Glen Grant 5 decades

U heeft even niks meer van ons gehoord. Sometimes life happens. En vanaf maandag zijn we terug 2 weken offline: we gaan op safari! (Voor wie meent te moeten inbreken: we hebben een housesitter die ook met mijn glock overweg kan en de hond is er ook nog.) Maar we proberen vandaag toch nog één of meerdere posts te plaatsen, en op een feestelijke dag als deze kozen we voor een feestelijke whisky.

Lees meer: Glen Grant 5 decades

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Connemara 22 Y

Vandaag is het Saint Patrick's Day. En al zijn we atheïst, toch gunnen we de Ieren hun feestdag. De kans is trouwens groot dat het alweer om een feestdag gaat die het christendom gepikt heeft van oudere religies. Anyway, een Ierse whisky dus vandaag, en we kozen voor de Connemara 22, de oudste officiële expressie van de 'peatafdeling' van Cooley Distillery.

Lees meer: Connemara 22 Y

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Glenglassaugh 35 Y vintage 1978 port hogshead finish

We krijgen altijd een beetje achterdocht als men oude whisky gaat finishen. We vrezen in de eerste plaats dat er iets mis is met de whisky, waarom zou men anders iets dat al meer dan 30 jaar op vat zit ineens nog een jaartje in een ander vat kieperen? In het beste geval omdat de smaak wat saai is, maar dat maken we echt maar zelden mee met een rijping van 30 jaar. In het slechtste geval om fouten er nog uit te krijgen, of dat toch te proberen. Maar met wat chance lukt dit natuurlijk ...

Lees meer: Glenglassaugh 35 Y vintage 1978 port hogshead finish

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Royal Brackla 14 Y v. 1969 Gordon & McPhail

Wat de industrie ook mag beweren, de graansoort heeft wel degelijk een invloed op de smaak van whisky. We zijn dan ook altijd te vinden om nog eens iets uit vervlogen tijden te proeven. Meestal gaat het dan om whisky die meer dan 30 jaar op vat lag, maar soms raken we nog eens aan een sample van jaren 60 whisky die een 'jongere' vatleeftijd heeft. (leve de veilingen). Zoals deze 14 jarige Brackla gebotteld in een oudere connoisseur's choice reeks.

Lees meer: Royal Brackla 14 Y v. 1969 Gordon & McPhail

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS
PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Grants ale cask finish

Eén van de zaken die we al eens te horen krijgen is de vraag waarom we zo weinig blends bespreken, en waarom nooit de 'normale' standaard blends. Nu denken we dat dit op zich ons publiek niet helemaal is en we proeven nu eenmaal graag kwaliteit. Maar af en toe kan er toch eens iets interessants tussenzitten, al is dat zelden het 'instapmodel'. Maar het hoeft ook niet altijd duur en compas box te zijn: William Grant & Sons heeft namelijk iets interessants uitgespookt met hun standaard Grants blend en deze na blenden gefinished op vaten voor wat meer dimensie. In dit geval biervaten. De whisky kost nauwelijks meer dan de gewone grants (waar niks mis mee is). Eens kijken of het die twee euro extra waard is.

Lees meer: Grants ale cask finish

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Subcategorieën