Whisky

Springbank

Springbank is één van de drie nog overgebleven distillerijen in Campbeltown. Ze is eigendom van Springbank Distillers en dus onafhankelijk, en bestaat sinds 1828. De huidige capaciteit is 750.000 liter per jaar.

De distillerij staat in de eerste plaats bekend als buitenbeentje: ze trekken zich eerder weinig aan van modetrends en van wat andere distillerijen doen. Ze brengen hun single malts ook uit onder drie verschillende merknamen.

Springbank, licht geturft is het gevolg van een vrij uniek twee-en een half distileerproces. Het zwaar geturfde Longrow werd op de klassieke double-still wijze gemaakt, en het ongeturfde Hazelburn onderging een tripple-distillation.

Met drie merknamen kan je een uitgebreide core range verwachten, en springbank stelt niet teleur. Springbank heb je in 10,15 en 18 jaar, en ook in een 12 jaar cask strength en 'Springbank CV'. Longrow is er in 14 en 18 jaar, alsook in CV versie, en Hazelburn heeft naast de CV versie expressies van 8 en 12 jaar oud.

Website:www.springbankdistillers.com

Beproefd.be 'officiële' tastenotes.
Springbank 12 Y Green ob
Springbank 16 Y vintage 1995 The whisky exchange
Springbank 17 Y vintage 1991 High Spirit's collection Valantino Zagatti's personal choice
Springbank 21 Y Malts of Scotland vintage 1991
Hazelburn 8Y Sauternes Wood ob
Hazelburn 10 Y ob
Longrow VC NAS

 

 

Littlemill

Littlemill was een distillery in de lowlands in Schotland. Ze was opgericht in 1772, wat haar toen ze nog operationeel was de oudste distillery van Schotland maakte. De datum 1772 is trouwens de 'officiële' stichtingsdatum, maar er bestaan aanwijzingen dat er al gestookt werd in 1750.

Littlemill was eigendom van Loch Lomond Distillery comp. die de productie stopte in 1992. De gebouwen zijn ondertussen jammer genoeg afgebroken: een gedeelte in 1996 en de rest werd verwoest in een brand.

Je vindt nog officiële littlemills en er word af en toe nog een 12 jarige official uitgegeven, al is deze in feite ondertussen eerder 20 jaar. Er bestaan ook heel wat erg goeie independent bottelingen van littlemill.

beproefd.be 'officiële' tastenotes
Littlemill 18 Y vintage 1990 Murray McDavid Mission
Littlemill 21 Y vintage 1989 THOSOP handwritten
Littlemill 21 Y vintage 1991 Douglas of Drumlanrig
Littlemill 21 Y vintage 1992 The nectar of the daily dram for tasttoe
Littlemill 21 Y vintage 1992 The Whisky Mercenary
Littlemill 22 Y vintage 1990 The nectar of the daily dram
Littlemill 22 Y vintage 1990 Whiskybroker.co.uk
Littlemill 26 Y vintage 1988 Liquid Treasures

Lochside

Lochside was een distillerij in de Schotse Highlands regio. Ze bestond sinds 1781 en kende een turbulent bestaan. De distillerij werd gesloten in 1992 en afgebroken in 2004. Op de site staan nu woningen.

Officiële bottelingen zijn bijna niet meer te vinden, maar je vindt hier en daar nog onafhankelijke expressies. Toen ze nog produceerde ging het leeuwenaandeel van de productie naar Spanje.

beproefd.be 'officiële' tastenotes
Lochside 19 Y vintage 1981 Lombard
Lochside 30 Y vintage 1981 Berry Bros & Rudd
Lochside 44 Y vintage 1967 Malts of Scotland


Port Ellen

Port Ellen was een distillerij op Islay. Ze was opgericht in 1825 maar kende een moeilijk bestaan met verschillende periodes van sluitingen. Ze werd definitief gesloten in het rampjaar 1983 door eigenaar Diageo.

Een gedeelte van de site is nog actief: er gebeuren nog steeds maltings. Toch moeten we niet hopen op een volledige heropstart: want de stookvergunning voor het merk Port Ellen is 'teruggegeven' aan de staat: dit wil zeggen dat onder die naam in principe nooit meer nieuwe whisky zal gemaakt worden.

Port Ellen is steeds zeldzamer en erg gewild onder verzamelaars en liefhebbers. De prijzen swingen dan ook de pan uit. Officiële bottelingen zijn bijna niet te vinden en ook onafhankelijke bottelingen vind je zelden onder de tweehonderd euro.

beproefd.be 'officiële' tastenotes
Port Ellen 28 Y vintage 1983 Malts of Scotland

Hakushu

Hakushu is een Japanse distillerij. Ze is eigendom van de Suntory groep en werd opgericht in 1973. Hun jaarlijkse capaciteit bedraagt 3.000.000 liter. De distillerij werd opgericht toen Yamazaki niet langer alleen aan de vraag kon voldoen van de toen groeiende Japanse markt.

Net als zusterdistillery Yamazaki heeft de distillerij ketels van verschillende vormen en types om zelf een waaier aan smaken te kunnen produceren. Dit vooral met het oog op de vele blends van het concern, die een minder grote pool hebben om uit te kiezen dan hun schotse concurrenten.

De core range bestaat uit single malts van 10, 12, 18, en 25 jaar. Men brengt ook heel wat limited edities uit.

De Hakushu malts zijn over heel de wereld gewild en kaapten al heel wat awards weg. De malt is moeilijk verkrijgbaar buiten Japan, maar daar komt stilaan verandering in. Wij als Belgische kennersmarkt zien hem alvast in steeds meer winkels in de rekken.

Beproefd.be 'officiële' tastenotes:
Hakushu Bourbon Barrel ob
Hakushu 12 Y ob
Hakushu 18 Y ob

Website: www.suntory.com/factory/hakushu/index.htmlYamazaki

Yamazaki is een Japanse distillerij. Ze is eigendom van de Suntory groep en werd opgericht in 1924. Hun jaarlijkse capaciteit bedraagt 3.500.000 liter.

Net als zusterdistillery Hakusho heeft de distillerij ketels van verschillende vormen en types om zelf een waaier aan smaken te kunnen produceren. Dit vooral met het oog op de vele blends van het concern, die een minder grote pool hebben om uit te kiezen dan hun schotse concurrenten.

De core range bestaat uit single malts van 10, 12, 18, 25,35 en 50 jaar. Men brengt ook heel wat limited edities uit.

De Yamazaki malts zijn over heel de wereld gewild en kaapten al heel wat awards weg. Zelfs de Schotten zelf geven schoorvoetend toe dat "The Japanese are on to something there".

Website: www.theyamazaki.jp

Beproefd.be 'officiële' tastenotes:
Yamazaki 10 Y ob
Yamazaki 12 Y ob

Yamazaki 18 Y ob
Yamazaki Puncheon

Glen Albyn

 

Glen Albyn was een distillerij in de noorderlijke Highlands. Ze was opgericht in 1844 en werd gesloten door Diageo in 1983.

Drie jaar later werden de gebouwen met de grond gelijk gemaakt.

Er zijn nog maar zelden bottlings te vinden van Glen Albyn. Af en toe komt er nog een independent op de markt.

 

 

 

Dallas Dhu

 

Dallas Dhu was een distillerij in Speyside. Ze was opgericht in 1998 en gesloten door eigenaar Diageo in het rampjaar 1983.

In 1986 werd het gebouw verkocht aan  Historic Scotland en sindsdien is het een museum.

Er bestaan nog een aantal 'rare bottlings' van diageo en je vindt ook af en toe een independent terug. En ook Historic Scotland beschikt nog over een beperkte voorraad waarvan af en toe een bottling op de markt verschijnt.

 

 

 

Banff

Banff was een distillerij in Speyside. Ze werd opgericht in 1824 en werd gesloten door de toenmalige eigenaar Diageo in 1983. De gebouwen werden vernietigd in een brand in 1991.

De distillerij kende wel meer rampspoed, ze werd onder meer gebombardeerd tijdens de tweede wereldoorlog, er vonden ook een aantal ontploffingen in plaats en het complex had al eerder met branden te maken.

Hier en daar kan je nog een independent bottling terugvinden. Het gaat bijna steeds om oudere expressies en de prijs is dan ook meestal aan de hoge kant.

 

Amrut

Amrut is een distillerij in India die steeds meer naam maakt in de wereld van single malt whisky. Ze maakt deel uit van de Jagdale groep, één van de oudste industriële groepen in India.

De distillerij is gebaseerd in Bangalore in het zuiden van India.

Amrut werkt nauw samen met de schotse whiskyindustrie en maakt sinds 1980 single malt. Door de tropische condities heeft Amrut whisky een zeer snel maturatieproces.

Beproefd.be "officiële" tastenotes:
Amrut single Malt NAS
Amrut peated indian single malt whisky cask strength