Boeken en hebbedingetjes

Bourbon, Straight - Charles K. Cowdery

Dit boek werd me aangeraden door Marc Gillespie van Whiskycast (de beste podcast over whisky op het net). Bourbon, straight is één van de beste boeken over Amerikaanse whisky en geeft een prachtig overzicht van de distileerderijen aldaar. Ook heel wat prachtige anekdotes, geschiedenis en technische informatie. Een must voor wie verder wil kijken dan Single Malt Scotch.

Whiskypedia - Charles McLean

Charles McLean is één van de meest prominente whisky auteurs van het moment. Hij is ook een geboren live entertainer en een graag geziene gast op festivals allerhande. Hij speelde een belangrijke bijrol in de fantastische film 'The Angel's share' van Ken Loach (eigenlijk gewoon zichzelf met een andere naam) en heeft altijd een fantastische anekdote of twee klaar.

In Whiskypedia geeft hij ons houvast betreffende alle terminologie en kennis die te vinden is in de whiskywereld. Een absolute aanrader van een geboren verteller en whisky grootheid.

Spirit of place - Charles MacLean

De grootmeester doet het weer. Met Spirit of place - Whisky Distilleries of Scotland brengt de sympathieke whiskyexpert Charles MacLean opnieuw een prachtig whiskyboek uit. Een diepgaande analyse van de Schotse distilleerderijen, met verbluffend mooie foto's van Lara Platman en Allan MacDonald.

Enkel de plaatsen zelf bezoeken is nog beter. Dit boek doet je daar alleen maar meer zin in krijgen, en is een fantastische herinnering voor wie er al geweest is.

Scotch Missed - Brian Thowsend

Scotch missed - the original guide to the lost distilleries of Scotland is een prachtige collectie verhalen vol nostalgie en geschiedenis. Auteur Brian Thowsend beschrijft met veel liefde voor het onderwerp de vele distileerderijen die de laatste paar honderd jaar de tand des tijds in Schotland niet konden weerstaan. Van vrij recent gesloten legendes als Port Ellen en Brora tot al lang vergeten Ballechin en Hazelburn (waarvan de naam werd heropgevist door springbank.)

Een erg boeiende reis door het verleden met een schat aan informatie en anekdotes.

Malt whisky yearbook 2016

Als je aan de meeste whiskyfanaten vraagt welk boek te kopen gaan er heel wat de jaarlijkse gids 'The malt whisky Yearbook' aanraden. Terecht, want prijs-kwaliteit is dit zonder meer het beste naslagwerk dat we ooit hebben gezien.

We kijken er dan ook elk jaar opnieuw naar uit. En de vorige edities zijn ook nog te vinden!