Boeken en hebbedingetjes

De Chemie van Schotse Malt Whisky - Robin Brilleman

Toen ik aan de fase was aangekomen dat ik écht alles wilde weten over whisky, vroeg ik aan vriend Jurgen "The Whiskymercenary" Vromans, aka Whiskypedia welke boeken ik best mee begon. Dit boek was voor hem hét ideale startpunt.

De Chemie van Schotse Malt Whisky maakt dan ook een doorgedreven analyse van het productieproces in al zijn fases en probeert de invloed op de smaak van dat proces in kaart te brengen. Niet dat we met alles 100% eens zijn maar dit boek is inderdaad een erg handig naslagwerk om de herkomst van smaken beter te begrijpen.

Trappist - Jef Van der Steen

Het Boek Trappist presenteert de prachtige ontdekkingstocht van een bierexpert langs alle trappistbrouwerijen. Hij ontfrutselt zowaar een paar geheimen van de monniken en geeft je een unieke kijk in de werking van de koningen van het bier. Een boek uitgegeven door het Davidsfonds, om van te genieten met een goeie trappist ernaast natuurlijk.

Vrijheid en Whisky - Stijn Hiers

Jammer genoeg heeft Stijn de laatste maanden geen tijd meer om nog rumnotes voor ons te schrijven. Niet verwonderlijk als hij boeken van deze kwaliteit begint aan te leveren.

Vrijheid en whisky neemt ons mee op een reis door de erg boeiende Schotse strijd voor onafhankelijkheid doorheen de geschiedenis. Daarbij is de geest van whisky nooit ver weg, al moet je geen geschiedenis van de whisky op zich verwachten. We raden echter absoluut aan om een drammetje erbij te verorberen. Ook verkrijgbaar bij de meeste whisky speciaalzaken!

Mijn Whisky - Hans Offringa

Een bundel prachtige verhalen waar bekende en minder bekende whiskyfanaten vertellen over hun favoriete whisky. Samengesteld en geschreven door Hans Offringa van Whisky Passion.

Mijn Whisky is om lezen met een drammetje aan het haardvuur.

Opus Whisky - Gavin Smith

Gavin Smith is één van de meest prominente whisky-auteurs van het moment. Hij schreef al verschillende boeken en is vaste medewerker van Whisky Magazine. Met Opus Whisky stelde hij een prachtig naslagwerk samen, met unieke verhalen en veel aandacht voor de minder traditionele whiskylanden die momenteel meer en meer hun portie op de markt veroveren.

De Whiskyatlas - Dave Broom

De whiskyatlas van Dave Broom is één van de meest uitgebreide naslagwerken over whisky, single malt whisky, bourbon en wereldwhiskies. Deze nieuwe editie is behoorlijk up to date en de vertaling uit het Engels is meer dan behoorlijk, in elk geval duidelijk uitgevoerd door iemand met ook kennis van zaken over whisky.

Je vindt er een schat aan informatie terug gekoppeld aan een reeks soms adembenemende foto's. Een ideaal boek om je whisky bibliotheek mee te starten.