Strathisla 2005 Gordon & McPhail

Voor de hausse van Single Malt, toen hoogstens Glenfiddich al eigen single malt op de markt had gegooid, kon je bij Gordon & McPhail terecht voor 'officieus officiële' distillery bottelingen. De gekendste is ongetwijfeld Glen Grant, maar ook anderen zoals Glenlivet, Linkwood en Strathisla hadden hun eigen iconisch label via de bottelaar uit Elgin. En zelfs nu deze ondertussen allemaal ook zelf hun core range hebben blijft het distillery label van Gordon & McPhail in ere gehouden ... een duidelijke indicatie dat de relatie tussen hen en de distileerderijen nog steeds uitstekend is.

De whisky: Strathisla vintage 2005 Distillery Label
Uitgebracht door: Gordon & McPhail
Jaar op fles: 2015
Alcoholpercentage: 43 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Marsepein, citrus, kastagne en rozijn. Warm.

Smaak:
Marsepein, rozijn, appel, peer, malt, speculaas. Zacht en een beetje 'vettig'. In a good way.

Nadronk:
Marsepein, peper, rozijn, warm, caramel, roodhooft snoepjes en munt.

Opmerkingen:
Een wat ander profiel dan de nieuwe officiële Strathisla, maar wat ons betreft minstens zo goed. Lekker, gevaarlijk drinkbaar en toch net iets 'anders' dan de meeste single malts van die leeftijd. We snappen ook dat dit profiel iets kan toevoegen aan veel blends.

Volgens ambassadeur Eric Vermeire is één van de kerntaken van onafhankelijke bottelaars om een alternatief te bieden aan de distillery bottelingen zonder het karakter van de distileerderij te verloochenen. (Met whisky mag je traditionele woorden gebruiken). Daar is men in Elgin in elk geval in geslaagd met deze editie die een mooie kwaliteit aan een nog betaalbare prijs biedt.

Doet ons denken aan:
Laura Tesoro: Swingde met een nummer origineel geschreven door Selah Sue en deed er iets anders mee.

comments powered by Disqus