Clynelish 14 Y vintage 2001 Gordon & McPhail Cask Strength

De laatste paar jaren heb je van ons vooral besprekingen gezien van Clynelish bouwjaar 1997. Niet verwonderlijk, want er was duidelijk iets magisch aan de hand in de highlands distileerderij tijdens dat jaar. We denken bijvoorbeeld nog steeds met veel plezier terug aan onze eigen versie voor beproefd geselecteerd door Jurgen Vromans. Maar Clynelish is meer dat één jaar: tijd om eens een ander jaartal onder de loupe te nemen... voor de ze installatie weer kuisen.

De whisky: Clynelish 14 jaar oud vintage 2001
Uitgebracht door: Gordon & McPhail CCask Strength
Jaar op fles: 2016
Alcoholpercentage: 454 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner.

Neus:
Was, honing, noten, vanille, poedersuiker, appel, peer, zout en mocca

Smaak:
Gestoofde peer, was, honing, appel, peer, vanille, zoetzuur. We denken een beetje aan cognac.

Nadronk:
Was, honing, vanille, peper, appel, peer, mocca, poedersuiker. Opnieuw zoetzuur.

Opmerkingen:
Wij vinden dit behoorlijk lekker. Maar het is niet echt meer te vergelijken met de 1997, op de typische waxyness na dan. Nog steeds fruitig, maar een beetje 'vuiler' en met meer grinta. Niet echt een doordrinker, maar wel om van te genieten op een zacht tempo.

Dit is een whisky die polariseert. We proefden hem de eerste keer op een tasting gegeven door Eric Vermeire in Vosselaar. Meer een nocturne, want Eric was door een communicatiefout meer dan een uur te laat. Maar bon, een kleine meerderheid vond het zowat de beste whisky van de avond, maar een minderheid vond er eerder niks aan. En daar hebben we wel begrip voor, want in tegenstelling tot de 97 heeft dit een moeilijker profiel. Maar als je dit lekker vindt, ga je het ineens héél lekker vinden ...

Misschien ook nog even melden dat dit geen single cask is, maar een single malt samengesteld uit verschillende vaten zonder er evenwel water aan toe te voegen na de vatting.

Doet ons denken aan:
Damien Rice: Of je vindt er niks aan, of je vindt hem geweldig.

comments powered by Disqus