Connemara 22 Y

Vandaag is het Saint Patrick's Day. En al zijn we atheïst, toch gunnen we de Ieren hun feestdag. De kans is trouwens groot dat het alweer om een feestdag gaat die het christendom gepikt heeft van oudere religies. Anyway, een Ierse whisky dus vandaag, en we kozen voor de Connemara 22, de oudste officiële expressie van de 'peatafdeling' van Cooley Distillery.

De whisky: Connemara 22 Y
Uitgebracht door: Officiële botteling
Jaar op fles: 2014
Alcoholpercentage: 46 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Lichte rook, geconfijt fruit, gestoofde appels, kaneel, turf, groene kruiden, zoethout, mango, gedroogde paprika, papaya, buxus, banaan, pecannoten.

Smaak:
Geconfijt fruit, turf, kaneel, appel, banaan, mango, zwarte peper en rood fruit.

Nadronk:
Tropisch fruit, turf, banaan, munt, appel, papaya, zoethout, peper, mango, paprikapoeder, rook

Opmerkingen:
Nog maar eens zo'n erg lekkere twentysomthing ier. Opnieuw erg fruitig, maar in tegenstelling tot de meeste van zijn soortgenoten wordt het fruit pas echt tropisch in de finish. In de neus en smaak vinden we vooral veel diepgang en body terug, aan de krachtige kant zonder 'in your face' te zijn. Erg drinkbaar op 46%, en we zijn benieuwd of hier ooit een vatsterkte versie van mag verwacht worden.

Connemara wordt gemaakt in de Cooley distileerderij, en deze botteling komt volledig van hun eerste batches. Erg lekker, en hopelijk hebben ze nog wat stock om meer dan 30 jaar te rijpen. Cooley is absoluut mee verantwoordelijk voor de huidige hausse van de Ierse whisky, ook al omdat ze in hun beginjaren behoorlijk wat stock verkocht hebben aan de independents. Iets wat ze nu jammer genoeg veel minder doen, want de single casks uit cooley zijn bijwijlen ook spectaculair.

Doet ons denken aan:
Carlos Santana: Opzwepend, rokerig en fruitig.

comments powered by Disqus