Royal Brackla 14 Y v. 1969 Gordon & McPhail

Wat de industrie ook mag beweren, de graansoort heeft wel degelijk een invloed op de smaak van whisky. We zijn dan ook altijd te vinden om nog eens iets uit vervlogen tijden te proeven. Meestal gaat het dan om whisky die meer dan 30 jaar op vat lag, maar soms raken we nog eens aan een sample van jaren 60 whisky die een 'jongere' vatleeftijd heeft. (leve de veilingen). Zoals deze 14 jarige Brackla gebotteld in een oudere connoisseur's choice reeks.

De whisky: Royal Brackla 14 Y vintage 1969
Uitgebracht door: Gordon & McPhail Connoisseur's choice
Jaar op fles: 1984
Alcoholpercentage: 40 %

Samen voor u geproefd door Dave, J├╝rgen en Werner

Neus:
Romig, lichte rook, appel, peer, jam, banaan, perzik, papaya, eucalyptus, ananas, bessen, plantaardige olie, noten, aardbei, mineralen, citrus en honing

Smaak:
Tropisch fruit, peper, appel, peer, plantaardige olie, banaan, ananas, aardbei, bessen, engelse christmas cake

Nadronk:
Peper, tropisch fruit, eucalyptus, appel, peer, aardbei, noten, mineralen, ananas, bessen. Erg lang.'

Opmerkingen:
Tropisch fruit delight gekoppeld aan diepgang en een paar verrassende vuile kantjes die wel erg goed werken. Welkom to the golden promise experience (de gerstsoort van die tijd). De fruitigheid doet wat denken aan de twentysomething ieren die de laatste tijd opduiken en waar we er een paar erg goed van vonden. Maar er zitten ook een paar kantjes aan die 'anders' zijn en die we jammer genoeg niet meer zo veel gaan terugvinden.

Dit soort zaken zou je eigenlijk als whiskyliefhebber eens geproefd moeten hebben. Jammer genoeg zijn de flessen niet meer betaalbaar, als je ze al vindt. Maar op veilingen kan je soms wel miniatuurtjes scoren aan goeie prijzen, dat raden we dan ook iedereen aan die echt nog wat geschiedenis wil proeven zonder zich helemaal blauw te betalen. Of check ook eens de vele sample/bottleshare groepen op facebook.

Doet ons denken aan:
Marha Vickers: En dan in haar jonge 'the big sleep' tijd. Wulps, maar met de klasse van die periode.

comments powered by Disqus